Anna Marie: Fantastisk hjælp i en svær stund

Det kan være en både skræmmende og meget ubehagelig oplevelse at have problemer med at synke sin mad, og mange borgere ved ikke, at de kan få professionel hjælp til at træne synkefunktionen op igen.

21. marts 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Anna Marie Kristensen blev akut indlagt på Skejby Sygehus i sommeren 2015, da det viste sig, at den formodede halsbetændelse faktisk var en alvorligere betændelsestilstand i hals og svælg. Hun endte med at få en operation og ligge ni dage i respirator og blev udskrevet med en genoptræningsplan, fordi hendes krop var betydeligt svækket efter indlæggelsen.

”I genoptræningsplanen står der ikke noget om synke- eller spisebesvær, så den endte hos en fysioterapeut, som skulle stå for genoptræning af kroppen. På grund af forløbet havde jeg dog en formodning om, at dysfagi kunne være en følgevirkning, så jeg bad om at komme med på første hjemmebesøg,” fortæller Sanne Dahl Meng, ergoterapeut i Randers Kommune.

”Jeg havde kun været hjemme et par dage, da Sanne kom på besøg første gang,” fortæller Anne Marie Kristensen og fortsætter:

”Jeg havde oplevet problemer med at få blandt andet ris og kerner fra rugbrød galt i halsen, og det var blevet et meget ubehagelig oplevelse at børste tænder. Men jeg havde ikke tænkt over, at det var noget, man kunne få hjælp til,” husker hun.

Læs artiklen om samarbejdet omkring dysfagi

Førstehjælp og træning

”Min første opgave var at forhindre, at Anna Marie fik en lungebetændelse. Det er der stor risiko for, når man ofte får ting galt i halsen, og genoptræningen ville være blevet betydeligt forlænget af en sådan infektion,” fortæller Sanne Skjellerup Meng, der er ergoterapeut med en fortid på dysfagiambulatoriet på Hammel Neurocenter. 

”Sanne lærte mig forskellige teknikker, så jeg kunne undgå at få mad og vand galt i halsen. Der var både synkeøvelser og forskellige stillinger, jeg kunne holde hovedet i,” fortæller Anna Marie Kristensen.

Anna Marie havde i forbindelse med indlæggelsen tabt sig cirka ti kilo; blandt andet i muskelmasse. Synkeøvelser er en vigtig del af træningen, fordi det styrker halsmuskulaturen og gør det lettere at komme dysfagien til livs.

”Jeg kontaktede også en ernæringsspecialist, som kunne levere en liste over mere synkevenlige alternativer til den kost, Anna Marie plejede at indtage, så hun kunne få en bedre oplevelse med at spise og hurtigere tage på igen,” fortæller Sanne Skjellerup Meng.

”Det var en helt fantastisk og hurtig hjælp, jeg fik, og jeg har ganske få gener forbundet med at spise og drikke i dag,” smiler Anna Marie Kristensen.